Landelijke Gilden BUITEN magazine nummer 1 jaargang 2023

 

Tarte tatin van witloof

Ingrediënten: 5 stronken witloof, 12 sneden gerookt of gezouten spek (fijn maar niet flinterdun), boter, dragon, 1 rol bladerdeeg of kruimeldeeg

Voor de lak: dragon- of balsamicoazijn, ketchup, siroop, venkelzaad, jeneverbessen

Voor de topping: walnoten, verse geitenkaas, gerookt of gezouten spek

• Bereid de lak door 1eetl. azijn te mengen met 3eetl. ketchup en 2 eetl. Luikse siroop. Voeg een koffielepel gehakte jeneverbes en venkelzaadjes toe. Sluit het potje en schud goed.

• Voor de topping bak je 4 spekreepjes krokant in de oven. Laat uitlekken op keukenpapier. Verkruimel de geiten- kaas en hak de walnoten grof. Hou alles apart.

• Bak de overige 8 spekreepjes in de pan. Leg op een bord en zet opzij.

• Halveer het witloof. Snij onderaan een stukje van het voetje af, zonder dat het kropje openvalt. Bak de helften rustig in de pan met spekvet, met de snijkant naar beneden. Keer om zodra het mooi verkleurd is en bak ook die kant even. Als het witloof glazig wordt, is het klaar. Prik niet te veel in het witloof.

• Strijk een fijn laagje van de lak op de snijkant van het witloof.

• Vet een lage ovenschaal in aluminium of roestvrij staal in. Vul de schaal met het witloof, de snijkant naar beneden. Verdeel het spek uit de pan over het witloof. Bestrooi met dragon en dek af met het deeg. Duw met het achterste van een mes een rand in het deeg. Denk omgekeerd, want je zult de taart ondersteboven serveren.

• Bak gedurende 20 minuten.

• Schud de taart los en stort ze in één beweging omgekeerd op een serveerschotel. Beleg met gehakte walnoten, stukjes geitenkaas en krokantjes van het spek uit de oven.

• Je kunt de tarte tatin vooraf bakken, maar liefst de dag zelf. Net voor je aan tafel gaat, warm je de taart op in de oven en breng dan de versiering aan.